Четвер, 2024-04-25, 07:38:07
Вітаю Вас Гість | RSS

КАБІНЕТ ЗАВУЧА

Наше опитування
Оцініть мій сайт
Всього відповідей: 52
Статистика

Онлайн всього: 1
Гостей: 1
Користувачів: 0


11:26:25
Зміни у системі ЗНО зумовлені необхідністю забезпечення додаткових гарантій рівного доступу до вищої освіти

      Запровадження нових елементів в технології проведення зовнішнього незалежного оцінювання у 2015 році обумовленні прийняттям нового закону "Про вищу освіту" та необхідністю забезпечення додаткових гарантій рівного доступу до вищої освіти усім абітурієнтам. Про це йдеться у роз`яснювальному листі УЦОЯО, що отримали директори українських шкіл, ліцеїв, гімназій та колегіумів.

       В Українському центрі оцінювання якості освіти зазначають, що серед нових елементів в процедурі проведення тестування є впровадження дворівневих сертифікаційних робіт з двох навчальних предметів, визначення результатів ЗНО за новою методикою, обмеження строку дії сертифікату ЗНО одним роком, проведення державної підсумкової атестації з української мови для всіх випускників у формі зовнішнього незалежного оцінювання.

       У центрі нагадали, що у 2015 році сертифікаційні роботи з української мови і літератури, а також з математики матимуть два рівні складності: базовий та поглиблений. Про своє бажання виконувати завдання сертифікаційної роботи того чи іншого рівня складності абітурієнти будуть вказувати під час реєстрації для участі в зовнішньому незалежному оцінюванні.

 Також важливим нововведенням у системі зовнішнього незалежного оцінювання є запровадження відмінної від попередніх років системи визначення результатів зовнішнього незалежного оцінювання. Замість відносного критерію встановлення порогового бала (124) буде застосовано абсолютний критерій, коли його значення визначатиметься експертним шляхом – "пороговий бал" ("склав"/"не склав").

"Пороговий бал" ("склав"/"не склав") – це межа (мінімальна кількість тестових балів), яка розподіляє учасників тестування на тих, які мають певні знання з навчального предмета і можуть брати участь у конкурсі на право навчатися у вищих навчальних закладах України, і тих, які вгадували правильні відповіді або не змогли продемонструвати знань, необхідних для навчання у ВНЗ. Якщо звернутися до відомої багатьом "п’ятибальної" системи вступних іспитів, то це "двійка", яка позбавляла абітурієнта права на вступ до вищого навчального закладу в поточному році", - наголошують в УЦОЯО.

 У центрі наголошують, що «пороговий бал» визначатиме група експертів, до складу якої будуть залучені педагогічні працівники, які мають досвід викладання в навчальних закладах різного типу, викладачі вищих навчальних закладів усіх рівнів акредитації, науковці з усіх регіонів України.

 Експерти мають визначити ті завдання, сумарна кількість балів за виконання яких свідчить про недостатній рівень підготовленості абітурієнта до навчання у ВНЗ. Кількість балів, які можна отримати, виконавши ці завдання, і буде тією межею "склав"/"не склав".

 В Українському центрі оцінювання якості освіти також повідомили, що обмеження терміну дії сертифіката ЗНО зумовлено кількома причинами.

"Результати ЗНО абітурієнтів різних років некоректно порівнювати, адже оцінка за шкалою 100 – 200 балів є рейтинговою, що вказує на місце результату абітурієнта серед результатів інших абітурієнтів, які складали тест із певного предмета. Крім того, у 2015 році буде запроваджено нову систему визначення результатів ЗНО – застосування абсолютного критерію встановлення "порогового бала", - наголошують в УЦОЯО.

 Також обмеження терміну дії сертифікатів ЗНО унеможливлює їх багаторазове використання недобросовісними вступниками.

"Таким чином, абітурієнтам буде гарантовано рівні умови доступу до вищої освіти", - наголосили в Українському центрі оцінювання якості освіти.

Категорія: ЗНО | Переглядів: 597 | Додав: Galina | Рейтинг: 0.0/0
Всього коментарів: 0
Додавати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі.
[ Реєстрація | Вхід ]
Вхід на сайт
Пошук
Календар
«  Жовтень 2014  »
ПнВтСрЧтПтСбНд
  12345
6789101112
13141516171819
20212223242526
2728293031

Copyright MyCorp © 2024