Субота, 2024-04-27, 03:54:17
Вітаю Вас Гість | RSS

КАБІНЕТ ЗАВУЧА

Наше опитування
Оцініть мій сайт
Всього відповідей: 52
Статистика

Онлайн всього: 1
Гостей: 1
Користувачів: 0


11:33:15
22 грудня - найкоротший день у році...
22 грудня - найкоротший день у році - день зимового сонцестояння.
За слов’янським Звичаєм 21 грудня святкується народження нового Сонця - Божича.

Початок астрономічної зими і зодіякального знаку «Козоріг». Початок нового річного Сонячного Кола. Слово «Коляда» походить від слів «Коло дається». Якщо порівнювати річне Коло з добою, відповідає 12-й годині ночі, або нулю годин – півночі.Святкування починають напередодні ввечері. Святвечір настає з появою на небі першої зірки. Під час святкування виконуються наступні обрядодійства:

1. Внесення пшеничного снопа - Дідуха (уособлення єдности з духами Предків).

2. Внесення поминальної страви – куті, звареної з цілих зерен пшениці, як уособлення зародку нового життя та зв’язку поколінь.

3. Запалення живого вогню – свічки, або трисвічника.
Покровителем першого місяця після зимового сонцестояння є Хорс, який уособлює собою силу нічного, зимового, потойбічного Сонця, котра відображена у Місяці як відлуння, від чого й походить інша назва Місяця – Луна. Човен – Місяць (Хорс), також переносить до Нави «Старе Сонце», він є і перевізником новонародженого зародку Світла у Навській, темній порі року і передає його під опіку Богу Велесу, у чому має подібність з перевізником Хароном з грецької міфології. Однокореневими зі словом Хорс є слова оХОРонець, ХОРонити, ХОРда. Місяць-Хорс навчив людей спостерігати за часом, вести ХРонологію. Вночі на свято Коляди, серед Навської темряви зароджується нове Світло. У річному плині починається нове світотворення, на початку початків якого з’являється Час.Давні слов’яни вважали 21 грудня (день сонцестояння) початком нового року. Саме в цей день розпочинався місяць колядень. Вважалося, що в певний час доби народжується новий бог сонця – Коляда. Це божество символізувало собою гарну погоду і врожай. Саме тому святкування в його честь тривали приблизно 21 день.
На Святки люди одягалися в нові, дорогі одягу, накривали столи і бажали один одному успіху. Слов’яни вірили в те, що новий рік чоловік проведе саме так, як його і зустріне. Крім того, день зимового сонцестояння вважався магічним періодом, коли грань між світом живих і темними силами ставала дуже тонкою. Для відлякування злих духів скрізь споруджувалися багаття, а люди переодягалися в костюми тварин та надприродних істот.
Ще одна цікава традиція – це колядники. Молоді дівчата і хлопці збиралися в невеликі групи і подорожували від хати до хати, вітаючи господарів із наступившим роком і бажаючи удачі і процвітання. А в нагороду юні співаки отри
Якщо на святі немає жерця, його обов’язки виконує голова родини. На столі має бути 12 пісних страв за числом місяців року. М’ясні страви на Святій Вечері не можна вживати, бо це є свято єднання людини з Природою, а їжа тваринного походження, особливо м’ясо обтяжує людину грубими матеріяльними енергіями і затруднює зв’язок з тонким Світом.
Категорія: День сьогодні | Переглядів: 557 | Додав: Galina | Рейтинг: 0.0/0
Всього коментарів: 0
Додавати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі.
[ Реєстрація | Вхід ]
Вхід на сайт
Пошук
Календар
«  Грудень 2013  »
ПнВтСрЧтПтСбНд
      1
2345678
9101112131415
16171819202122
23242526272829
3031

Copyright MyCorp © 2024