П`ятниця, 2024-03-29, 14:11:47
Вітаю Вас Гість | RSS

КАБІНЕТ ЗАВУЧА

Наше опитування
Оцініть мій сайт
Всього відповідей: 52
Статистика

Онлайн всього: 1
Гостей: 1
Користувачів: 0


14:37:08
Про порядок приймання дітей до першого класу загальноосвітніх навчальних закладів - роз’яснення МОН України

Міністерством освіти і науки надано роз’яснення порядку приймання дітей до першого класу загальноосвітніх навчальних закладів, в якому наголошується, що проведення тестувань або вступних випробувань, які мають на меті встановлення відповідності рівня підготовки дитини до школи, не допускається.

Зокрема, у роз’ясненні, надісланому регіональним департаментам освіти і науки зазначається, що відповідно до статті 18 закону "Про загальну середню освіту" зарахування дітей до першого класу початкової школи загальноосвітніх навчальних закладів державної та комунальної форми власності, у тому числі ліцеїв, гімназій, колегіумів, коледжів здійснюється на безконкурсній основі.

"Відтак, проведення тестувань, вступних випробувань, співбесід, інших заходів, що мають на меті встановлення відповідності рівня підготовки дитини до школи, не допускається", - зазначають у Міністерстві освіти і науки.

Також у відомстві, посилаючись на Інструкцію про порядок конкурсного приймання дітей до гімназій, ліцеїв, колегіумів та спеціалізованих шкіл наголошують, що на конкурсній основі (співбесіда) організовується прийом до першого класу виключно у спеціалізованих школах. Однак, під час проведення співбесіди у спеціалізованих школах заборонено перевірку знань дітей з математики, читання, письма та іноземної мови.

"Співбесіда може мати на меті винятково пересвідчення достатності рівня загального розвитку дитини, її функціональної готовності до систематичного навчання та здатності до вивчення дисциплін відповідно до спеціалізації закладу, наприклад, фонематичний слух", - зазначають у Міносвіти.

У МОН наголошують, що дітям, які вступають до першого класу школи, що обслуговує мікрорайон, де мешкає дитина, не може бути відмовлено у зарахуванні.

"У випадках, коли кількість заяв щодо вступу дитини до першого класу загальноосвітнього навчального закладу не за місцем проживання перевищує кількість вільних місць, перевага надається тим, чия заява була зареєстрована раніше. Інформація про закріплення (чи відсутність закріплення) за певним загальноосвітнім навчальним закладом мікрорайону (певної території обслуговування) обов’язково має розміщуватись на сайтах школи та інформаційному стенді для батьків майбутніх першокласників", - роз’яснюють у міністерстві.

Для прийому до першого класу батьки мають надати такі документи: заява на ім’я директора школи; копія свідоцтва про народження дитини; медична картка встановленого зразка. Інших документів для зарахування дитини до 1 класу не передбачено. Також не можуть вимагатися відомості про місце роботи, посади батьків або осіб, що їх замінюють та інша інформація, не передбачена чинним законодавством.

Також у Міністерстві освіти і науки повідомили, що питання про відвідування навчального закладу дітьми, батьки яких відмовляються від щеплень, вирішується лікарсько-консультативною комісією відповідно до наказу МОЗ від 29.11.2002 № 434 та затвердженого цим наказом примірного Положення про підготовку дітей на педіатричній дільниці до відвідування дошкільного та шкільного загальноосвітнього навчального закладу.

Інформація про порядок приймання дітей до першого класу загальноосвітніх навчальних закладів має бути доведена до відома керівників українських шкіл.

Категорія: Початок року | Переглядів: 645 | Додав: Galina | Рейтинг: 0.0/0
Всього коментарів: 0
Додавати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі.
[ Реєстрація | Вхід ]
Вхід на сайт
Пошук
Календар
«  Лютий 2015  »
ПнВтСрЧтПтСбНд
      1
2345678
9101112131415
16171819202122
232425262728

Copyright MyCorp © 2024