Четвер, 2024-03-28, 15:52:06
Вітаю Вас Гість | RSS

КАБІНЕТ ЗАВУЧА

Наше опитування
Оцініть мій сайт
Всього відповідей: 52
Статистика

Онлайн всього: 1
Гостей: 1
Користувачів: 0


06:29:38
Новації вступної кампанії - 2016: проект Умов прийому до ВНЗ

     Міністерством освіти і науки розроблено Умови прийому до вищих навчальних закладів України в 2016 році. Текст проекту документа у своєму Facebook оприлюднив міністр освіти і науки Сергій Квіт.
     Документ містить ряд новацій, які після їх громадського обговорення, можуть стати нормами, що встановлять правила вступної кампанії у 2016 році.
     Зокрема, проектом документа передбачено, що абітурієнти, які вступатимуть до українських вишів для здобуття ступенів молодшого бакалавра, бакалавра, а також магістра і спеціаліста медичного, фармацевтичного або ветеринарного спрямувань, на основі повної загальної середньої освіти на денну форму навчання, подаватимуть заяви про вступ тільки в електронній формі.
     Загалом, абітурієнти матимуть можливість подати до п’ятнадцяти заяв на п’ять спеціальностей, на яких передбачено прийом за державні кошти. Подання заяв в електронній формі на освітні програми, на яких не передбачається прийому за державні кошти, обмежуватиме не буде.
     Усі інші категорії вступників зможуть подавати заяви тільки в паперовій формі. Вони подаватимуть заяви не більше ніж до п'яти вищих навчальних закладів України та не більше ніж три заяви у кожному з них.

     У 2016 році Міністерство освіти і науки пропонує зберегти систему пріоритетності заяв абітурієнта, яка виправдала себе цього року. Зокрема, під час подання заяв про участь у конкурсному відборі на денну форму навчання вступник зазначатиме пріоритетність кожної заяви відносно інших поданих ним заяв.

     Також проектом Умов вступу передбачено, що вищі навчальні заклади прийматимуть у абітурієнтів сертифікат зовнішнього незалежного оцінювання, виданий лише у 2016 році.

Приймальні комісії здійснюватимуть перевірку достовірності даних, поданих вступником за допомогою Єдиної електронної бази з питань освіти. Передбачається, що підставою для відмови в участі у конкурсному відборі може стати письмове підтвердження технічного адміністратора Єдиної бази або директора УЦОЯО про недостовірність інформації, поданої вступником.

Також у 2016 році Міністерство освіти і науки планує змінити принцип розміщення державного замовлення. Зокрема, планується розміщувати держзамовлення у вищих навчальних закладах, що мають статус державноїкомунальної чи приватної установи.

Проектом Умов прийому до ВНЗ у 2016 році передбачено, що на навчання для здобуття ступеня молодшого бакалавра, бакалавра, а також магістра і спеціаліста медичного, фармацевтичного або ветеринарного спрямувань, прийматимуться вступники з повною загальною середньою освітою за результатами ЗНО з урахуванням середнього бала атестата та бала за особливі успіхи та/або бала за успішне закінчення підготовчих курсів ВНЗ для вступу до цього вищого навчального закладу на природничо-математичні та інженерно-технічні спеціальності.

Вищі навчальні заклади у своїх правилах прийому встановлюватимуть перелік та кількість сертифікатів ЗНОрівень складності (базовий або поглиблений) завдань зовнішнього незалежного оцінювання, результати виконання яких будуть використовуватися для обрахування конкурсного бала, вага кожного з яких має становити не менше 20 відсотків конкурсного бала.

Разом з тим, Умовами вступу передбачено, що для конкурсного відбору осіб, які вступають до вищих навчальних закладів для здобуття ступеня бакалавра, зараховуватимуться бали сертифіката зовнішнього незалежного оцінювання (результати вступних екзаменів, творчих конкурсів) з трьох (чотирьох) предметів. При цьому один предмет може встановлюватись на вибір вступника.

Для конкурсного відбору осіб, які вступають до вищих навчальних закладів для здобуття освітньо-кваліфікаційного рівня молодшого спеціаліста та ступеня молодшого бакалавра будуть зараховуватися бали сертифіката зовнішнього незалежного оцінювання з двох предметів.

Один з предметів буде замінюватися конкурсом творчих або фізичних здібностей, якщо він передбачений для вступу на певну спеціальність. Обов'язковим конкурсним предметом у 2016 році буде українська мова та література.

Вага середнього бала документа про повну середню освіту, має становити від 0 до 10 відсотків конкурсного бала.

Вага бала за конкурс творчих або фізичних здібностей, у разі його проведення, має становити не більш як 25 відсотків конкурсного бала, крім творчого конкурсу при вступі на підготовку за спеціальностями галузей знань "Культура і мистецтво" та "Архітектура та будівництво", вага бала яких може становити не більше 50 відсотків конкурсного бала.

Вага бала за особливі успіхи або за успішне закінчення підготовчих курсів вищого навчального закладу може коливатися у межах від 0 до 5 відсотків конкурсного бала.

Строки прийому заяв та документів, конкурсного відбору та зарахування на навчання у 2016 році особливих змін не зазнають.

Зокрема, прийом заяв та документів у паперовій або електронній формі від вступників на денну форму навчання на основі базової та повної загальної середньої освіти має розпочатися 11 липня і закінчитися о 18.00 годині 28 липня.

Традиційно раніше, 21 липня, закінчиться прийом документів від абітурієнтів, які вступатимуть до вишів на основі вступних екзаменів, творчих конкурсів або за результатами співбесіди. Відповідно, співбесіди, конкурси та вступні екзамени будуть проведені з 22 липня до 28 липня.

Рейтинговий список вступників, які вступають до для здобуття ступеня молодшого бакалавра та бакалавра, а також магістра і спеціаліста медичного, фармацевтичного або ветеринарного спрямувань із зазначенням рекомендованих до зарахування буде сформований не пізніше 12.00 години 2 серпня. Списки міститимуть повідомлення про отримання чи неотримання вступниками права здобувати вищу освіту за кошти державного бюджету. Вступники, які отримають рекомендації, повинні будуть виконати необхідні вимоги до зарахування.

Зарахування вступників на денну форму навчання на основі базової та повної загальної середньої освіти за кошти держбюджету відбудеться 10 серпня, за кошти фізичних та юридичних осіб - не пізніше 15 серпня.

Проектом документа також передбачено, що постраждалим учасникам акцій громадянського протесту в період Революції Гідності, які отримали інвалідність, військовослужбовцям, демобілізованим із зони проведення антитерористичної операції, та особам, які закінчили загальноосвітні навчальні заклади до 2011 року включно може бути зарахований бал сертифіката зовнішнього незалежного оцінювання з тесту загальних навчальних компетентностей.

Вступники, які подаватимуть сертифікат з тесту загальних навчальних компетентностей,допускатимуться до участі у конкурсі незалежно від кількості балів у ньому.

Проектом Умов прийому до вищих навчальних закладів України в 2016 році також унормовано інші особливості проведення майбутньої вступної кампанії.

Зауваження та пропозиції до Проекту можна надсилати до Міністерства освіти і науки до 08 жовтня 2015 року на електронну адресу: d_kumkov@mon.gov.ua.

Додатково див.: Проект Умов прийому до вищих навчальних закладів України в 2016 році.

 

Категорія: Документ | Переглядів: 606 | Додав: Galina | Теги: вступ до вишів, новації вступної кампанії, умови вступу 2016 | Рейтинг: 0.0/0
Всього коментарів: 0
Додавати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі.
[ Реєстрація | Вхід ]
Вхід на сайт
Пошук
Календар
«  Вересень 2015  »
ПнВтСрЧтПтСбНд
 123456
78910111213
14151617181920
21222324252627
282930

Copyright MyCorp © 2024